HDK Kadın Meclisi, "Kobane Direniyor, Kadın Dayanışması Sürüyor" kampanyasını duyurdu

10.12.2014
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Meclisi, Kobanê ve Şengal direnişine destek amaçlı Cezayir Toplantı Salonu'nda dayanışma etkinliği düzenledi. Etkinliğe HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, gazeteci Müge İplikçi ve sanatçılar Yasemin Göksu, Pınar Aydınlar, İlkay Akkaya'nın yanı sıra HDK Kadın Meclisi üyesi kadınlar katıldı. Etkinliğin yapıldığı salona, "Kobanê direniyor, kadın dayanışması sürüyor" yazılı pankartı asılırken etkinlikte, Kadınların, Kobanê ve Şengal'e yardım amacıyla getirdikleri ihtiyaç malzemelerinin de yer aldı. Etkinliği açılış konuşmasını HDK Kadın Koordinasyon üyesi Beycan Taşkıran yaptı. Kobanê direnişinin önemli bir noktaya geldiğini söyleyen Taşkıran, kadınların direnişin önemli bir parçası olduğunu vurguladı. Kobanê ve Şengal direnişi ile DAİŞ çetelerinin yaptıkları zulmün kadınların ağzından anlatıldığı sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından söz alan HDK Kadın Koordinasyon üyesi Dilek Yağlı, incelemelerde bulunmak üzere gittikleri Suruç'ta bulunan çadır kentler ve Kobanê ve Şengalliler hakkında bilgi verdi.

Suruç'ta bulunan 52 bin çadır kentin içinde 30 bine yakınını kadınların oluşturduğunu belirten Yağlı, kadınların özellikle, doğurganlıklarıyla ilgili sorunlara dikkat çekti. Suruç'a pek çok yerden yardım geldiğini ancak yardımların yetersiz olduğunu dile getiren Yağlı, " Ancak yardımlar üç aya yakın bir süredir fazla gelmiyor. Nüfusun 200 bine yakın olduğunu düşünürsek yardımlar yetersiz. Sadece kuru gıda alan kadın ve çocuklar bir süre sonra çeşitli hastalıklarla karşı karşıya kalıyor. STK'ların çok büyük desteği var. Oradaki halkın desteği olmazsa oraya gelen Rojavalı ve Şengalliler için hayat gerçekten zor. Onlara, buralarda verdiğiniz makarnaların yanı sıra aynı zamanda kahvaltılık, meyveye de ihtiyaçları da var" dedi. Sanatçı Pınar Aydınlar da, kadınların kendilerini yok sayan anlayışa karşı mücadele etmesi gerektiğini vurgulayarak, "Biz kadınlara düşen en büyük misyon savaşın kadınlarına ve çocuklarına omuzdaş olmaktır" dedi. Aydınlar, Kobane ve Şengal'e destek vermek için sanatçılara da duyarlılık çağrı yaptı.

"Bir edebiyatçı ve kadın olarak çok üzgünüm" diyen Gazeteci Müge İplikçi ise şunları söyledi: "Bölgeye ne zaman gitsem bölgedeki insanların yüzüne veren o ses bana her daim Ortadoğulu olduğumu hatırlatır. Gerçekten Ortadoğu'da artık kan, artık yoksulluk olmasın. En çok kadınlar ve çocuklar heder olmasın. Artık istiyorum ki bir şeyleri değiştirebilelim. Gerçekten de özlediğimiz o barış dilinin dünyada olacağına katkı sunalım." Ardından HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Kobanê direnişinin 87'inci gününde devam ettiğini hatırlatarak, "Kobanê'de tıpkı Vietnam'daki gibi direniş mücadelesi verilmekte. Ancak, Vietnam'da nasıl ki direnenler kazandıysa Kobane'de de direniş kazanacak" dedi. "Kobanê direnişi, kadının damgasını vurduğu bir mücadele olması nedeniyle hem dünyada hem de Ortadoğu'da büyük yankı uyandırdı" diyen Aydoğan, şunları söyledi: "Kobane'de kadınların sürdürdüğü mücadele kadına yönelik algıyı önemli oranda değiştirmiştir. Kobane mücadelesi kadına biçilmek istenen rolü altüst etmiştir. Kobane direnişinin öncülüğünü yapan kadındır. Nitekim DAİŞ çetelerinin kadınlardan korkmasının nedeni budur. Bu nedenler Kobane direnişini çok önemsiyoruz."

HDK Kadın Koordinasyon üyesi Arzu Moço, HDK Kadın Meclisleri olarak, IŞİD vahşeti başladığı günden beri Ortadoğu halkları ve kadınlar üzerinde artan katliam ve sömürü politikalarını teshir etme ve kadınlarla dayanışma iradesi ve umudu taşıdıklarını ifade ederek, Moço, " Önümüzdeki süreçte Kobane'yi düşürmeye dönük bu hamleye karşı 'Kobane Direniyor, Kadın Dayanışması Sürüyor' şiarıyla Kobaneli kadınlarla beraber olduğumuzu, Kobane'de yaratılan kadın devriminin Türkiye cephesinden sürdürücüsü olduğumuzu eylemliliklerimizle deklare etmeye devam edeceğiz" dedi. Suruç kamplarında HDK Kadın Meclisi çadırı kurarak, Türkiye'nin her noktasından çadır nöbetiyle Suruç'ta yaşama katılacaklarını da söyleyen Moço, "Ayrıca TV programları ile kadın devriminin kazanımlarını Türkiyeli kadınlara anlatmaya devam edeceğiz. Kobane ile ilgili olarak uluslararası heyetlerle beraber kadın kazanımlarını dünya kadınlarıyla beraber anlatacağımız ve paylaşacağımız bir kadın konferansı gerçekleştirmek, bunun yerellerde panel ve etkinliklerle beslemeyi hedeflemekteyiz" şeklinde konuştu.

Etkinlik, kadınların yapacakları eylemlere ilişkin görüş ve önerilere ilişkin yapılan tartışmaların ardından son buldu.

10.12.2014