Kürkçü: HDK sosyal mücadele tarihindeki en önemli icat

22.06.2014
HDK Genel Kurulu'nda Tuncel'in ardından HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü konuştu. Kürkçü kongreye katılanları Türkçe ve Kürtçe selamladı. Kürkçü, "HDK bizim sosyal projelerimiz bakımında en önemli icattır. Bunu henüz anlayabilmiş değiliz. HDK aslında Kürdistan özgürlük mücadelesi deneyimlerinden çıkartılmış ilk derstir. Türkiye'nin batısındaki tarih kendi yaptıklarından başka bir şeyi önemsemeyen bir tarihtir. Ancak Kürtler bizim bu kendimizden başka hakikat bilmezliğimizi değiştirdiler. Türkiye devrimci hareketinin başlattığı işi devir alıp Kürtçeye çevirip yeni bir şekil vererek şimdi onu geri getirdiler. Bu yolun katedilmesini bu büyük moment sağladı. Bu yolu bize gösterdikleri için Kürdistan devrimci hareketine, onun şehitlerine, her yerde hayatlarını ve geleceklerini bu ortak mücadeleye adamış olanlara birkez daha sonsuz selamlarımızı gönderiyoruz" ifadesini kullandı.

Kürkçü, ortaya çıkan dinamiklerin Kürtlerin 1. Dünya Savaşı sonrasında Rusya'nın Avrupa tarihinde oynadığı rolü Ortadoğu'da oynamaya talip olduğunu söyledi. Kürkçü, "Bu büyük topluma bu moment kazandırıldığı için böyle oluyor. O nedenle biz Kürdistan devrimci hareketi ile ortaklaşırken, enternasyonalizmin geleneğinin bu bayrağı yükselten büyük halk ile yan yana yürümekle mümkün olduğunu biliyoruz. HDK'yi çok önemsemeliyiz. HDK kendi içinden bir parti çıkardı. Bu parti HDK'nin bütün enerjisini aldı. Mademki bu doğum gerçekleştirildi, onu doğuranın kendisini toplaması ve onun başarısını sürekli kılması lazım" dedi.

Kürkçü, HDP'nin Soma'da yaşanan facia sonrasında o direnişin yanında olup onu sonucuna ulaştırdığı zaman var olabileceğini söyledi. Kürkçü, "BDP ve onun öncülleri göz yaşartan bir siyasi mücadele yürüttüler ama dağda savaşan gerilla olmasa, mahalle komitesinin üyesi olmasa, başörtülü ve açık kadınların oluşturduğu kadın komitesi, gençlik komitesi olmasa kim götürebilirdi o seçmenleri sandığa. Sandık bütün bunların ortaklaştığı bir mücadeledir. Hayat mücadelesi olmasaydı BDP ve öncüllerinin tarihe altın harflerle yazılan bir başkaldırısı olmayacaktı. İşte bütün bunları Türkiye'nin her yerinde yapmak için HDP'ye ihtiyaç var" ifadesini kullandı.

Kürkçü, HDP olarak her gün mücadeleyi yeniden yükselteceklerine de işaret etti. Kürkçü, "İmkansızı başarmak üzereyiz yolumuz açık olsun" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

21.06.2014