Savaşa Karşı Barış İlan Ediyoruz

02.09.2015

1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında çeşitli meslek odaları, sivil toplu kuruluşları ve siyasi partilerin desteğiyle kurulan İzmir Barış Bloku miting düzenledi. Gündoğdu Meydanı’nda yapılan mitinge yaklaşık 2 bin kişi katıldı. “Savaşa Hayır”, “Barış Hemen Şimdi”, “Kadınlar Savaş İstemiyor” sloganları atan vatandaşlara HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, HDP İzmir Eş Başkanları Dilek Aykan ve Cavit Uğur, HDP Mardin Milletvekili Mehmet Ali Aslan ve Gülser Yıldırım, Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Barış Bloku Eş Sözcüsü Cem Terzi, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı destek verdi.

“Tek sözümüz, barış barış barış”

Mitingde konuşan HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, “Bugün burada Türkiye’nin en yakıcı meselesine barış ile savaş arasındaki çelişkiyi çözmek için buradayız” dedi. Kürkçü, Bizim tek sözümüz var. Barış barış barış… Bugün Türkiye haketmediği, istemediği savaşa zorlandı. Silahların sustuğu 2 yılın sonunda Tayyip Erdoğan savaş ilan etti. Bizde ona karşı barış ilan ediyoruz. Bugün karşı karşıya kaldığımız savaşın açıklanabilir bir yanı yoktur. Kendisine bugün başkan ünvanı giydiren, Genel Kurmay Başkanı ile birlikte kime savaş ilan ettiklerini sormak istiyoruz. Biz böyle bir cumhurbaşkanı istemiyoruz.

Erdoğan’ın iktidarsızlığı…

Çıkartılan savaşın halka karşı bir savaş olduğunu söyleyen Kürkçü, “Halka karşı savaş ilan edenler her dönemde olduğu gibi bu dönemde yenilecektir.Onlara diz çöktüreceğiz. Bizim mücadelemiz silahı egemen kılarak olmayacaktır. Bizim mücadelemiz vicdanı, kardeşliği egemen kılarak olmalıdır. Tayyip Erdoğan halka karşı savaşını 7 Haziran’dan sonra ilan etmiştir. Tayyip Erdoğan’ın iktidarsızlığı bu savaşı başlatmıştır. Yüzde 10 barajını geçerek meclise giren bizlere karşı savaş ilan etti. Kaybettiğini anlayınca yeni bir seçime yöneldi. 1 Kasım’da bir seçim olacaksa bu HDP ve AKP arasında bir seçim olmayacak. Savaş ile barış arasında bir seçim olacak. Ve barış bu seçimi kazanacaktır” dedi.

“Tabutlar içerisinde gönderilen mesajı biz aldık”

Geçmişte cereyan eden savaş anılarını kovmak için burada olmadıklarını belirten Kürkçü, “Savaş halen devam ediyor. Suruç’ta AKP destekli IŞİD saldırısı sonucu ve diğer saldırılar sonucunda 170’den fazla insan hayatını kaybetti.Şimdi bütün bunları tabutlar içerisinde memleketlerine gönderiliyor. Bzide halkarın acısını derinden hissediyoruz. Tabutlar içerisinde bizlere gönderilen mesajı bizler anladık. Ama bizler yaşasın ölüm demiyoruz. Yaşasın hayat diyoruz. Yan yana nefes vererek, durarak yanıt vereceğiz. Bu saatten sonra önemli olan şu veya bu partinin iktidarı değil, toplum olarak bir arada devam edebilmek için bu iktidara son vermek zorundayız. Uzaklaştırmak zorundayız. Daha sonra ortak yönetimle barış içinde devam edebiliriz” dedi.

Kürkçü; “Önemli olan bu alçakça sa vaşın son bulmasıdır. Bu savaşa destek verenleri iktidardan uzaklaştirmalıyız. Bugün buradan bu savaşa zorlanana, hayatını kaybeden, bu savaşta en değerli yakınlarını kaybeden halkın çığlığın selamlıyoruz. Biz artık Vatan sağolsun’ demiyoruz. Asker ailelerin ne demek istediklerini anlıyoruz. Onların vatanlarını Erdoğan’dan daha çok sevdiklerini anlıyoruz. Oğullarını askere gönderen anneler, oğullarınızı Tayyip Erdoğan’ın savaşına göndermeyin, çocuklarınızı kurban etmeyin. Kendileri evlatlarını feda etsin. Erdoğan göndersin, BaşbakanAhmet Davutoğlu feda etsin edebiliyorsa. Onların hepsi asker kaçakları, korkaklar halkı savunamazlar” dedi.

Hiçbir oyun bir insan canından kıymetli olmadığını kaydeden Kürkçü, şunları söyledi: “Bizim mücadelemiz silahlan egemen kılarak değil, vicdanı egemen kılarak, kardeşliği, dayanışmayı egemen kılarak olmalıdır. Erdoğan halka karşı savaşı 7 Haziran seçimleri sonucunda HDPnin yüzde 10 barajın kırarak başkanlık hayalleri yıkıldığı için ilan etti. Şimdiden söylemek istiyoruz eğer 1 Kasım’da seçim olacaksa AKP ile HDP arasında olmayacak. Savaşla barış arasında olacak. Ve barış bu seçimi kazanacak. HDP barışın, özgürlüğün yanında olduğu için belki de Türkiye’nin en önemli gücü haline gelecek ama önemli olan bu değildir. Hiçbir oy bir evladın canından daha kıymetli değildir. Halklarımızın acısını derinden hissediyoruz. Bize tabutlarla gönderilen mesajı anladık ama yaşasın ölüm değil yaşasın hayat diyoruz. Bize tabutla mesaj gönderenlere buradan hayat mesajlanyla yan yana yanıt vereceğiz. Erdoğan rejimi sarayı ile beraber gümbür gümbür çökecek. Ve barış en sonunda egemen olacak. Tüm sorun ne kadar az canla bu savaşı sonlandırmamızdır. Önce saray yerle bir olacak, ondan sonra barış gelecek ve bizim olacak.”