Tuncel: Kadınsız barış olmaz

11.01.2015

Örgütlenme ve mücadele çizgisinde önemli değişikliklere gidilecek olan önümüzdeki aylarda yapılacak kongre öncesi Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH)'ün, Türkiye ve Kürdistan kentlerinden gelen yüzlerce delegenin katılımıyla Diyarbakır'da gerçekleştirdiği 8. Olağan Konferansı, açılış konuşmalarıyla başladı. Büyük bir coşkunun hakim olduğu konferansın ilk açılış konuşmasını adı İmralı Heyeti içinde geçen Demokratik Özgür Kadın Hareketi aktivisti Ceylan Bağrıyanık yaptı.

'Paris katliamı Kürt kadın hareketine dönük gerçekleşti'

Bağrıyanık'ın ardından kürsüye çıkan HDK Eş Sözcüsü ve HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ise, 9 Ocak 2013 tarihinde Kürt kadın hareketi şahsında Kürt Özgürlük Hareketi'ne dönük saldırının gerçekleştiğini belirterek, bu katliamın sorumlularının hesap vereceklerini söyledi.

Kürt sorununun çözümü konusunda PKK Lideri ile yapılan görüşmelere başlanmasının hemen ardından bu katliamın gerçekleşmesinin basit olmadığının altını çizen Tuncel, "İkinci Dersim katliamı olarak tanımlanması boşuna değildir. Sakine yoldaşın yoldaşları, bugün Kobanê'de direniyor. Selam olsun Sakinelerden Arin Mirkan'lara" dedi. Cumhurbaşkanı'nın Urfa'da, Paris katliamına arkasında paralel yapının olduğu yönünde açıklama yaptığını hatırlatan Tuncel, bu sözün açıklanması gerektiğini ve bu katliamda parmağı olanların açığa çıkartılması gerektiğini belirtti.

Katledilen gazetecileri andı

10 Ocak Dünya Gazeteciler Günü nedeniyle konuşmasının devamında Maxmur'da, DAİŞ çeteleri tarafından katledilen Deniz Fırat ve Charlie Hebdo'da katledilen gazetecileri de anan Tuncel, konferansta iki günün ardından önemli kararlar alınabileceğini ifade etti. Tuncel, Türkiye'de günde 5 kadının katledildiğini ve cinsiyet eşitliği konusunda her geçen yıl daha da gerilere gittiğine işaret ederek, sisteme karşı ideolojik olarak büyük bir mücadele verme sorumluluğuyla karşı karşıya olduklarını dile getirdi. Tuncel, yine kadınlara ideolojik ve politik bir yaklaşımın ürünü olarak sadece anneliğin dayatıldığını söyledi.

Çocukların yaşadıkları sorunların ise daha da vahim olduğunu belirten Tuncel, en çok bütçesi olan bakanlığın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olduğunu, ancak bakanlığın bu bütçenin çoğunun toplumu rüşvete bağlayan uygulamalarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

'YPJ kadınsız yaşamın olamayacağını söyledi'

Tuncel, Kadın hareketinin kadınları sokağa çıkarmayı, özgürleştirmeyi, direnmeyi istemesi nedeniyle iktidarın öfkesiyle karşılaştığı üzerinde de durdu. Erkek egemen şiddetin kadın üzerinden kendisini nasıl sürdürdüğünü, Şengal'de, Maxmur'da ve Kobanê'de gördüklerini söyleyen Tuncel, bütün dünya kadınlarını kendileri ile mücadele etmeye çağırdı.

YPJ'nin direnişi ve duruşunun bütün dünyaya kadınsız yaşamın olmadığını gösterdiğini dile getiren Tuncel, kadınların öncülük ettiğini söylemesinin nedeninin, kadınların kadın-erkek eşitliği temelinde yeni bir toplumu inşa etmesinden kaynaklandığının altını çizdi. Rojava devriminin sistemin sınırlarını yıktığını da belirten Tuncel, Kobanê'nin düştüğünü söyleyenlerin bunu başaramaması sonucunda, Kürt kadın hareketi önünde eğildiğini ve bu söylemlerin sahiplerinin Arîn Mîrkan'in eylemiyle karşı karşıya kaldığını söyledi.

'Sürecin izleyeni değil aktif militanı olacağız'

Konuşmasının devamında Kürt kadın hareketinin ortaya çıkardığı ideolojinin, bütün dünya kadın hareketlerinin dikkatini çektiğini dile getiren Tuncel, yapamadıklarını da yaptıklarını da konferansta ifade ederek gelişimi yaratacaklarını vurguladı.

Yine PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın yürüttüğü çözüm sürecinin başarıya ulaşması konusunda kadınlara büyük görev düştüğünü kaydeden Tuncel, DÖKH olarak sadece sürecin izleyeni değil, aktif birer militanı, sahiplenicileri olacaklarını vurguladı. Tuncel, AKP Hükümeti'nin, DÖKH üyesi Ceylan Bağrıyanık'ın İmralı görüşme heyetine dahil olmasına dönük engellemeleri için ise "Kadın özgürlüğü ile barışın çok alakası var. Toplumun yarısını kadınlar oluşturuyorsa, bu sürecin kurucuları arasında da yer alacağız. Barış sürecini AKP değil, Kürt halkı ve kadınları belirleyecektir" ifadelerini kullandı.

'Biz kadınlar barajı yıkıp geçeceğiz'

HDP'nin parti olarak seçimlere girmenin de çok önemli olduğunu değinen Tuncel, "Biz kadınlar barajları yıkıp geçeceğiz" dedi. "Bizim için en büyük kariyer, erkek egemen zihniyeti yerle bir ettiğimiz de olacak" diyen Sebahat, iki dönemdir parlamentoda olmalarının, parlamentonun dilini, üslubunu da değiştirdiğini ifade ederek konuşmasını noktaladı.

11.01.2014