Tuncel: Kriz sandıkla aklanmadı

05.04.2014
HDP Parti Meclisi ve HDK Genel Meclisi'nin, seçim sonuçları değerlendirme toplantısında Kürkçü'nün ardından söz alan HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Türkiye'deki siyasi kriz ve kaos sürecinin sandıkla aklanmadığını söyledi. AKP'nin sandık başarısının kriz ve kaosu giderecek noktada olmadığını, CHP-MHP-cemaat işbirliğinin de bir alternatif olmadığı gibi krizi derinleştirdiğini kaydeden Tuncel, şöyle devam etti: "HDP'nin iddia ettiği gibi yeni bir alternatife ihtiyaç vardır. Türkiye halkları iki kutuplaşma dışında yeni bir seçenek aramaktadır. HDP başarılı oldu ya da olmadı tartışması dışında böyle bir noktadan bakmak gerekiyor. HDP'den beklentinin daha yüksek olduğunu görmek gerekiyor. Yarattığımız yüksek beklenti sandıklardaki sonuçlarla eşdeğer olmayınca böyle tartışmaları da beraberinde getiriyor. HDP'nin başarılı olup olmadığı tartışmasına bundan sonra yanıt vereceğiz."

Seçim sürecinde en büyük kazanımlarının eşbaşkanlık sistemi olduğuna işaret eden Tuncel, kadınların siyasete katılımı ve iradeleşmesi bakımından önemli bir çalışma yürüttüklerini kaydetti.

Başbakan Erdoğan'ın "İmralı süreci ile ilgili adım atılması imkansızdır" sözleriyle ilgili yorumu sorulması üzerine "çözüm iktidara bağlı değildir. Kürt halkı ve dostlarına bağlıdır. Başbakan'ın sözleri yok hükmündedir" dedi. Tuncel, bir yıldır cenazeler gelmiyorsa bunun nedeninin AKP politikaları değil, Kürt özgürlük hareketinin demokratik çözüm konusundaki ısrarı olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin önemli olduğunu ve bu konuda HDP olarak gerekli tavırlarını sonradan açıklayacaklarını ifade eden Tuncel, HDP olarak ilk baştan beri önlerine koydukları Kürt sorunu konusunun öncelik mücadele konusu olacağını söyledi. Türkiye'de hala bu sorunun çözülmemiş olmasının büyük bir sorun olduğunun altını çizen Tuncel, Ceylanpınar'da seçim sonrası yaşananlar için ise "Bu sadece bir sandık meselesi değil. Orada bir savaş hali var. AKP bununla Rojava devrimini bastırmak istediğini açık bir şekilde ortaya koyuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Toplantı eş genel başkanlarının konuşmalarının ardından basına kapalı olarak devam ediyor.

05.04.2014